Polenpodden

2015 börjar gå mot sitt slut. Vi sammanfattar året och pratar vi om polska jul- och nyårstraditioner. Programledare är Ted Bergdahl och Emilia Mattsson.

Direct download: POLENPODDEN_JUL_RV.mp3
Category:general -- posted at: 1:17am CEST

Efter turerna kring konstitutionsdomstolen och flera stora demonstrationer mot regeringen – nu uppmanar premiärminister Szydlo polackerna att bilda ett enda stort rött-vitt team. Samtidigt tycker EU-parlamentets ordförande att den politiska utvecklingen i Polen liknar en statskupp. Förutom politik pratar vi också om polsk restaurangmat som är på frammarsch och en rekordstor ström med turister till Kraków.Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl.

Direct download: Nyhetspanelen_20151216.mp3
Category:general -- posted at: 10:40pm CEST

Huvuden rullar i det polska offentliga livet efter regeringsskiftet för en månad sedan. Högerextrema demonstranter försöker stoppa teaterföreställning och hävdar att de har stöd av kulturministern. Veckans viral handlar om benådningar och folklig resning till försvar av demokratin. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetsuppdatering_20151124.mp3
Category:general -- posted at: 3:55pm CEST

Två veckor efter valet, Polens nya regering utsedd, hur påverkas Polen av det nya styret? Filmregissören Roman Polanski utlämnas inte till USA eller gör han det, vad handlar egentligen turerna kring om? Den här veckan har Polen firat en av sina två nationaldagar, vad är det man firar?
Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetsuppdatering_201511113.mp3
Category:general -- posted at: 3:08pm CEST

I den andra delen om polsk litteratur låter vi strålkastarljuset lysa på nu levande och verksamma författare. Vi diskuterar namn som Olga Tokarczuk, Michał Witkowski. Joanna Bator och Szczepan Twardoch. Vi tar dessutom upp polska läsvanor och får veta att de polska biblioteken just nu rustas upp och byggs ut enligt svensk modell. Medverkande: Stefan Ingvarsson, journalist, författare, översättare och kulturråd, Grzegorz Gauden, chef för Det polska bokinstitutet.
Programledare: Emilia Mattsson och Ted Bergdahl

Direct download: Litteratur_del_2.mp3
Category:general -- posted at: 10:54pm CEST

Polsk präst kommer ut ur garderoben - hur påverkar det katolska kyrkans syn på homosexuella? Presidenten Andrzej Duda stoppar lag som skulle ge medborgare rätt att byta könsbestämning i identitetshandlingar - varför? Och så diskuterar vi den polska arbetslösheten som just nu är rekordlåg. 

Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare Ted Bergdahl. 

Direct download: Nyhetsuppdatering_20151011.mp3
Category:general -- posted at: 5:29pm CEST

I Polenpoddens nyhetspanel diskuterar vi flyktingkrisen i Europa och Polens motvilja mot att ta emot många flyktingar. Det påstådda tåget med naziguld under jord i Schlesien, finns det eller inte?. Och så pratar vi om synen på Cannabis som blivit tillåtet för medicinskt bruk i Polen."Veckans viral" handlar om #notmyjob. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare Ted Bergdahl. 

Direct download: Nyhetspanel_20150928.mp3
Category:general -- posted at: 1:03pm CEST

I två program tar sig Polenpodden an den polska litteraturen. Temat för det första avsnittet är "I döda poeters sällskap" Det blir mycket fokus på redaktionens favorit, Wisława Szymborska, men även de andra nobelpristagarna i litteratur diskuteras. Vi jämför den polska litterära traditionen med den svenska och pratar om det nyväckta intresset för polsk litteratur i Ukraina.

Medverkande: Anders Bodegård, översättare, Magdalena Wasilewska-Chmura, litteraturforskare och expert på svensk litteratur vid Jagiellonska universitetet i Kraków, Dorota Tubielewicz-Mattsson, professor i polska språket och litteraturen, Grzegorz Gauden, direktör Polska Bokinstitutet.

Programledare är Ted Bergdahl och Emilia Mattsson.

 

 

Direct download: LITTERATUR_del1.mp3
Category:general -- posted at: 12:05pm CEST

En bok om att överleva i en absurd tillvaro. Så beskrivs Jerzy Sarneckis biografi över sin far, Hilary Sarnecki. Hilary Sarnecki kom till Sverige 1969 med sin familj från ett Polen där antisemitismen hade tilltagit och blivit officiellt sanktionerad under kommunistisk flagg.

Hör författaren berätta om arbetet med att skriva sin egen pappas livshistoria. Jerzy Sarnecki intervjuas av Ted Bergdahl.

Direct download: Hilarys_historia.mp3
Category:general -- posted at: 10:13pm CEST

Kasia Molęda, interkulturell expert,sociolog journalist och före detta diplomat, intervjuas om boken "Svenskarna - Det varma norden" som ges ut i höst. Programledare Ted Bergdahl

Om boken:
Nej, svenskar är inte förtjusta i bestialiska mord, även om de älskar mörka deckare. De är inte depressiva tjurskallar, utan ett av Europas lyckligaste folk. De äter inte sill med sylt men godis med salt. De tycker om att fira, sjunga och springa och har det i regel bra även om de inte har tvättmaskiner hemma.  

För läsare som är redo att utmana sina förutfattade meningar om våra grannar i nord rekommenderar vi en reportagesamling från Sverige sett från ett polskt perspektiv. Författaren iakttar den svenska jämställdheten, men också de svenska miljonärerna, dyrkan av det enkla livet och naturen men också den snobbiga mattrenden. Hon besöker orientaliska marknader och lyxbutiker, tittar in i svenska hem, affärer, nattklubbar och de ganska så bekväma fängelserna. Hon lyssnar på svenska samtal – utan att avbryta eller höja rösten – och köar lydigt – med nummerlapp i handen. Hon pratar med lyckliga gamlingar och tycker synd om barn utan halsdukar.  

I boken ”Svenskarna – Det varma Norden” visar vi det moderna Sverige och svenskarna, som är lika mån om sin individualism som statens omsorg. Vi berättar om familjeliv, skilsmässor, samboskap, stjärnfamiljer, storstadsliv, klimatångest och tabun som alkohol och droger. Vi försöker hitta svaret på frågan varför svenskarna inte tycker om att sticka ut, vart de utvandrar och varför en polsk chef skulle ha problem med att behålla sitt jobb i Sverige. Vi låter även svenskarna berätta om hur de upplever sig själva. Och till slut frågar vi dem vad de vet om Polen och inser då att deras bild av vårt land är lika långt från verkligheten som våra uppfattningar brukar vara om Sverige

Direct download: Namnlst_-_2015-07-20_22.38.mp3
Category:general -- posted at: 10:47pm CEST

I Polenpoddens avsnitt om dryckeskultur blir det kompotkok i studion, vi besöker den polska nationalölens hemstad Zywiec,  grottar ner oss i téets polska historia och reder ut alkoholkulturen med Piotr Rebis på Café Piastowska i Stockholm. Vinnaren i förra programmets quiz utses och så blir det språkskola med typiska dryckesord och de polska bokstäverna. Programledare är Ted Bergdahl och Emilia Mattsson.

Direct download: Polenpodden_dryckeskultur_rv.mp3
Category:general -- posted at: 12:24am CEST

I Polenpoddens nyhetsuppdatering den 1 juli pratar vi om drönarattacker med abortpiller och könsskifte i den polska politiken. Vi frågar oss hur många bilar Polen tål och vad man egentligen får göra med ett porträtt av Johannes Paulus II. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl. 

 

Direct download: Nyhetsuppdatering1juli.mp3
Category:general -- posted at: 11:52pm CEST

I nyhetsuppdateringen den 14 juni pratar vi om Andrzej Dudas första tid efter pesidentvalet, det polska äppelkriget och en festivaltät polsk sommar. Nyhetspanel: Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl

 

Direct download: Nyhetsuppdatering_20150614.mp3
Category:general -- posted at: 9:41pm CEST

Andrzej Duda är ny polsk president. Polenpodden analyserar valresultatet och resonerar kring hur det nya styret kommer att påverka Polens officiella politik.
Medverkande: Gunilla Lindberg, redaktör webb-Bulletinen. Programledare: Ted Bergdahl
#duda #polenpodden #polen #komorowski #presidentval #pis #po

Direct download: Presidentvalet.mp3
Category:general -- posted at: 11:47am CEST

I Polenpoddens nyhetsuppdatering den 12 maj ägnar vi oss helt åt det polska presidentvalet vars första omgång blev en riktig rysare. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl

#polen #polenpodden #presidentval #duda #komorowski #kukiz 

Direct download: Nyhetsuppdatering_12_maj_.mp3
Category:general -- posted at: 9:56pm CEST

I Polenpoddens nyhetsuppdatering på Valborgsmässoafton diskuterar vi debatten om Polens eventuella skuld i förintelsen, om ekonomiska satsningar på östra Polen kommer att minska klyftan mellan stad och landsbygd samt det polska gymundret. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl

Taggar: Polenpodden, landsbygd, landsbygdspolitik, förintelsen, EU, Warszawa, Bialystok, Muzury, gym, träning, hälsa

 

 

Direct download: Nyhetsuppdatering_den_30_april.mp3
Category:general -- posted at: 2:25pm CEST

I Polenpoddens tredje avsnitt tar vi upp några av de vanligaste fördomarna om Polen och polacker.
Sidekick: Emilia Mattsson, poet och översättare med rötter i både Polen och Sverige. Övriga medverkande: Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, Wiktor Eriksson, regissör Dennis Besseling, lärare i svensk nutidshistoria, Magdalena Domeradzka, lärare i svenska och forskare, Peter Olofsson, musiker och Martin Giselsson, musiker. Programledare: Ted Bergdahl.

Taggar: Polenpodden, Östeuropa, Polen, fördomar, polska, Jerzy Sarnecki, Jordgubbslandet, film, Wiktor Eriksson, Anagram, PPM, bluegrass, americana, Gdynia, Warszawa, Torun, Gdansk, kriminalitet, kriminologi, organiserad brottslighet, resor, Stenaline, Hel, stereotyper, korv, vodka, Ryssland, utbildning, titlar, polsk riksdag, arbetskraft, jordgubbsplockare, frisyrer, klädsel, hockeyfrilla, livemusik, betong, stadsplanering, Zlote Terasy, Kulturpalatset, Warszawa Centralna, Dennis Besseling, Magdalena Domeradzka, Peter Olofsson, Martin Giselsson, kuddkrig, läkarutbildning, Pisaundersökningen 

Direct download: Polenpodden_avsnitt3_frdomar.mp3
Category:general -- posted at: 7:48pm CEST

I Polenpoddens veckouppdatering den 7 april pratar vi om böter för utebliven vaccination mot mässlingen, 75-årsminnet av massakern i Katyn, den polska trafiken som krävde 23 dödsoffer under påskhelgen och polska framgångar i datorspelsvärlden. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl. 

Direct download: Veckouppdatering_20150407.mp3
Category:general -- posted at: 12:13pm CEST

I Polenpoddens påskspecial rör vi oss från långfredagens fastefrid och påskaftonens vigvattenvälsignade mat till annandagens tumultartade vattenkaskader. Medverkande Dennis Besseling och Magdalena Domeradzka. Programledare: Ted Bergdahl.

Direct download: Pskspecial.mp3
Category:general -- posted at: 12:04pm CEST

Polenpoddens veckouppdatering den 29 mars

Mitt under Eurons värsta kris diskuterar Polen anslutning till valutaunionen. Och samtidigt som 50 000 storkar kommer tillbaka till Polen från Afrika funderar nästan halva ungdomsgenerationen på att emigrera. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl.

Direct download: Namnlst_2_-_2015-03-29_22.57.mp3
Category:general -- posted at: 5:14pm CEST

Den här gången pratar vi bland annat om Stefan Löfvens besök i Warszawa, Polens bidrag till Eurovision Song Contest och debatten om vems fel det är att präster begår övergrepp mot barn. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare är Ted Bergdahl. 

Direct download: Veckouppdatering20150322.mp3
Category:general -- posted at: 1:42pm CEST

Avsnitt 2: "Det polska köket"

I Polenpoddens andra avsnitt tar vi steget över tröskeln in i det polska köket. Programmet är inspelat på Café Piastowska i Stockholm och innehåller reportage om pirogbageriet Svensson i Kraków och ett besök på ett äkta pirogbageri. Du får även träffa Polenpoddens krönikör Emilia Mattsson

Direct download: Polenpodden2_rv.mp3
Category:general -- posted at: 5:25pm CEST

Polenpoddens veckouppdatering

Diskussion om de hetaste nyheterna i veckan i Polen. Medverkande Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl.

Direct download: Veckouppdatering_1.mp3
Category:general -- posted at: 5:17pm CEST

Avsnitt 1: Sverige i Polen

I första avsnittet av Polenpodden träffar vi helt vanliga polacker och får höra hur de ser på Sverige och svenskarna. Vi får veta hur det är att vara svensk superkändis i Polen och lyssnar på den enda nationalsång som nämner svenskarna. Sidekicken - journalisten Sylwia Jaworska - berättar om konstiga polska efternamn och bjuder på restips. Länkar till det vi pratar om och bilder finns på Polenpoddens facebooksida

Direct download: Polenpodden_slutmix_04.mp3
Category:general -- posted at: 4:23pm CEST

1