Polenpodden

Kasia MolÄ™da, interkulturell expert,sociolog journalist och före detta diplomat, intervjuas om boken "Svenskarna - Det varma norden" som ges ut i höst. Programledare Ted Bergdahl

Om boken:
Nej, svenskar är inte förtjusta i bestialiska mord, även om de älskar mörka deckare. De är inte depressiva tjurskallar, utan ett av Europas lyckligaste folk. De äter inte sill med sylt men godis med salt. De tycker om att fira, sjunga och springa och har det i regel bra även om de inte har tvättmaskiner hemma.  

För läsare som är redo att utmana sina förutfattade meningar om våra grannar i nord rekommenderar vi en reportagesamling från Sverige sett från ett polskt perspektiv. Författaren iakttar den svenska jämställdheten, men också de svenska miljonärerna, dyrkan av det enkla livet och naturen men också den snobbiga mattrenden. Hon besöker orientaliska marknader och lyxbutiker, tittar in i svenska hem, affärer, nattklubbar och de ganska så bekväma fängelserna. Hon lyssnar på svenska samtal – utan att avbryta eller höja rösten – och köar lydigt – med nummerlapp i handen. Hon pratar med lyckliga gamlingar och tycker synd om barn utan halsdukar.  

I boken ”Svenskarna – Det varma Norden” visar vi det moderna Sverige och svenskarna, som är lika mån om sin individualism som statens omsorg. Vi berättar om familjeliv, skilsmässor, samboskap, stjärnfamiljer, storstadsliv, klimatångest och tabun som alkohol och droger. Vi försöker hitta svaret på frågan varför svenskarna inte tycker om att sticka ut, vart de utvandrar och varför en polsk chef skulle ha problem med att behålla sitt jobb i Sverige. Vi låter även svenskarna berätta om hur de upplever sig själva. Och till slut frågar vi dem vad de vet om Polen och inser då att deras bild av vårt land är lika långt från verkligheten som våra uppfattningar brukar vara om Sverige

Direct download: Namnlst_-_2015-07-20_22.38.mp3
Category:general -- posted at: 10:47pm CEST

I Polenpoddens avsnitt om dryckeskultur blir det kompotkok i studion, vi besöker den polska nationalölens hemstad Zywiec,  grottar ner oss i téets polska historia och reder ut alkoholkulturen med Piotr Rebis på Café Piastowska i Stockholm. Vinnaren i förra programmets quiz utses och så blir det språkskola med typiska dryckesord och de polska bokstäverna. Programledare är Ted Bergdahl och Emilia Mattsson.

Direct download: Polenpodden_dryckeskultur_rv.mp3
Category:general -- posted at: 12:24am CEST

I Polenpoddens nyhetsuppdatering den 1 juli pratar vi om drönarattacker med abortpiller och könsskifte i den polska politiken. Vi frågar oss hur många bilar Polen tål och vad man egentligen får göra med ett porträtt av Johannes Paulus II. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Dennis Besseling. Programledare Ted Bergdahl. 

 

Direct download: Nyhetsuppdatering1juli.mp3
Category:general -- posted at: 11:52pm CEST

1