Polenpodden

I Polenpoddens julspecial sammanfattar vi nyhetsåret 2016 och listar fem typiskt polska jultraditioner. Vi får höra nyhetspanelernas egna favoriter när det gäller julfirandet och serveras en krönika signerad Emilia Mattsson. 

Medverkande: Dorota Tubielewicz-Mattsson, Gunilla Lindberg, Magdalena Domeradzka, Gabriel Stille och Emilia Mattsson. Programledare är Ted Bergdahl.


Direct download: POLENPODDEN_JUL_SV.mp3
Category:general -- posted at: 3:03pm CEST

35 år sedan statskuppen och Jaruzelskis maktövertagande – hätska motsättningar när minnet uppmärksammades. Polen på sjätte plats bland världens tillväxtekonomier och så pratar vi om den svensk-polska reklamfilmsproduktionen som har blivit en viral succé. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen_20161216.mp3
Category:general -- posted at: 7:21pm CEST

Ny demonstrationslag ger staten och kyrkan gräddfil, premiärministern vill städa upp bland frivilligorganisationer som får statligt stöd. I ett och ett halvt år har han varit Polens president och i veckan besökte han Sverige – men vad kännetecknar Andrzej Duda. I veckans viral blir det konfetti- och skolmetaforer. Nyhetspanel är Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille: Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen20161206.mp3
Category:general -- posted at: 10:07pm CEST

Debatt efter utspel om deportation av ateister, ortodoxa och muslimer som inte skriver på lojalitetsdeklaration. Jesus Kristus har krönts till Polens kung. Och så uppmärksammar vi förslaget om ett nytt polskt frivilligförsvar. Nyhetspanelen består av Dorota Tubielewicz-Mattsson och Gunilla Lindberg. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen_20161124.mp3
Category:general -- posted at: 10:41pm CEST

Öppning av gravar i haveriutredning kritiseras, nytt parti har bildats i Polen och så hör vi om prästen som ska medieträna domare och åklagare. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen20161116.mp3
Category:general -- posted at: 6:34pm CEST

Ett USA under Trumps ledning, hur påverkar det relationerna med Polen? Snart självständighetsdag i Polen - den här gången har nationalisterna cencurerats av Facebook och oppositionen av sig själv. Bara veckor efter abortdebatten, parlamentet säger ja till engångsbidrag till kvinnor som föder gravt missbildade foster.

Nyhetspanelen består av Dorota Tubielewicz-Mattsson och Gunilla Lindberg. Programledare: Ted Bergdahl. 

Direct download: Nyhetspanel_20161109.mp3
Category:general -- posted at: 8:56pm CEST

Wrocław är tillsammans med San Sebastian europeisk kulturhuvudstad 2016. Polenpodden besökte staden när kulturhuvudstadsåret nådde halvtid och fick bland annat uppleva mat och minnen, rytmiska linjer, en stolmarsch, ukrainsk minoritetskultur och en borgmästare som hatar nationalism. Programledare är Ted Bergdahl. 

Direct download: WROCLAW.mp3
Category:general -- posted at: 1:00pm CEST

Nya svarta protester och stort genomslag för sångerskas berättelse om den egna aborten. Frihandelsavtalet CETA diskuteras flitigt i Polen och skapar oväntade allianser. Försvarsministern blev årets patriot, men vilka olika betydelser ligger i det begreppet. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl.  

Direct download: Nyhetspanel_20161025.mp3
Category:general -- posted at: 8:52pm CEST

Parlamentet sa nej till totalförbud av abort men nu öppnar Polens starke man, Jarosław Kaczyński, för nya begränsningar. Byggprogram med små, billiga lägenheter blir verklighet nästa år. Polska staten köper polska helikoptrar istället för franska, och regeringen vill att VISA-korten ska ersättas med polska betalkort – håller Polen på att isolera sig alltmer? Och så frågar vi oss om det verkligen var polackerna som lärde fransmännen äta med gaffel efter den infekterade debatten i veckan som går under namnet ”Gaffelgate”. Nyhetspanelen består av Dorota Tubielewicz-Mattsson och Gunilla Lindberg. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen_20161018.mp3
Category:general -- posted at: 10:42pm CEST

Svart protest och strejk fick regeringen att backa – förslaget om totalförbud av abort skrotas. Skolpersonal stormar mot ny reform som enligt kritikerna är en återgång till systemet under kommunismen. Order till militärer att bara titta på en tv-kanal och så har en av de största inom polsk film, regissören Andrej Wajda, gått ur tiden. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Polenpoddens_nyhetspanel_2016_10_11.mp3
Category:general -- posted at: 12:53pm CEST

Svart protest mot förslaget till ny abortlag, Regeringen och facket vill ha söndagsstängt i affärerna men vad säger shoppingsugna polacker? I decennier rapporterade han om utvecklingen i Polen, så minns nyhetspanelen nyligen bortgångne Kjell- Albin Abrahamsson.
Nyhetspanelen består av Gunilla Lindberg och Dorota Tubielewicz-Mattsson. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanel_20160927.mp3
Category:general -- posted at: 10:42pm CEST

Smolenskkatastrofen på bioduken, skandal i Warszawa med återprivatiseringen av fastigheter som konfiskerades under kommunisttiden och het intern debatt om vart den katolska kyrkan i Polen är på väg. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanel_den_15_september_2016.mp3
Category:general -- posted at: 10:46pm CEST

I det här avsnittet av Polenpodden blir det bestigning av Polens högsta berg, Rysy, och vrål i världsklass. 
Medverkande: Daniel Bergström och Sylwia Jaworska samt Ania, Andrzej Sokołowski, Dagmara Stanek m.fl. vid den internationella skrikningstävlingen i Gołdap. Programledare är Ted Bergdahl 

Direct download: Polenpodden_om_hga_hjder_och_tonlgen.mp3
Category:general -- posted at: 9:27pm CEST

Många av västvärldens ledare till Warszawa och helgens NATO-toppmöte. Främlingsfientlighet mot polacker i Storbrittanien efter Brexit. Vi pratar om finansieringen av det nya penisionssystemet i Polen och i veckans viral blir det uppmaning till strid, en dödsannons och något om presidentens väckarklocka.
Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanel7juli2016.mp3
Category:general -- posted at: 11:18pm CEST

I Polenpoddens nyhetspanel diskuterar vi den nyss avslutade sjuksköterskestrejken, lagen som gör det fritt fram att byta namn på gator och symboler från kommunisttiden, jämlikhetsparaden i Warszawa i helgen och en historisk seger för Polen i fotbolls-EM. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl. 

Direct download: Polenpoddens_nyhetspanel_20160613.mp3
Category:general -- posted at: 4:35pm CEST

Avsnitt 10: Om polsk film

I det här avsnittet tar vi temperaturen på polsk film och jämför dagens filmskapare med den stora mästarna från förr. Vi får tips på filmer som bara måste ses, och träffar Magnus von Horn - regissören till guldbaggebelönade Efterskalv - som bor och verkar i Polen. Det blir dessutom resereportage från Chodecz, Fantastiska fakta, språkskola och quiz.

Medverkande: Kaja Klimek, filmjournalist och översättare, Magnus von Horn, regissör, Kasia, Józef, Tomek och Grzegorz från Chodecz och borgmästaren Jarosław Grabczyński.

Programledare är Ted Bergdahl och Emilia Mattsson.

Direct download: Polenpodden_film_slutmix_-_2016-06-12_17.53.mp3
Category:general -- posted at: 7:53pm CEST

Polens kreditbetyg kvar på samma nivå men orosmolnen skuggar fortfarande den polska ekonomin. Omfattande pengasvinn och avlyssning av journalister, enligt regeringspartiet Lag och Rättvisas granskning av den förra regeringen. Burop när regeringens företrädare talade för den feministiska rörelsen och nu backar Stena Line när det gäller uppförandeintyg för polska passagerare. I veckans viral får vi höra om när Lag och Rättvisas ledare Jarosław Kaczyński gjorde entré i sociala medier. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl.

Direct download: Nyhetspanelen_20160517.mp3
Category:general -- posted at: 10:30pm CEST

Chefer i statliga företag ska få lön efter prestation. Skandalen med nunnor som förgrep sig på barn blir film. Rapparen och politikern Liroy bjuder in Bono till Polen för att han ska bilda sig en bättre uppfattning om landet och i veckans viral är ett citat från radion. Nyhetspanelen består av Gosia Kłos och Magdalena Domeradzka. Programledare är Ted Bergdahl.

Direct download: Nyhetspanelen20160425.mp3
Category:general -- posted at: 5:39pm CEST

Tvåhandsröstning vid valet av ny domare till konstitutionsdomstolen har skapat stor debatt. Utländska studenter uppmanas stanna inomhus när militanta nationalister marscherar på gatorna i Białystok. Polackerna firar 1050 år som en del av kristenheten. Och veckans viral handlar om feminism och knivar i köket.
Nyhetspanelen best[r av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare. Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen_20160420.mp3
Category:general -- posted at: 9:23pm CEST

Lilla Sticka i Landet Lycka är en bilderbok som har tillkommit genom ett samarbete mellan författaren Martin Widmark och den polska illustratören Emilia Dziubak. Här berättar de båda om berättelsen och samarbetet. Programledare är Ted Bergdahl.

Direct download: Lilla_Sticka.mp3
Category:general -- posted at: 12:25pm CEST

Starka protester efter förslaget om totalförbud mot abort. Statliga stuterier har hamnat i blåsväder efter döda hästar och avsatta chefer. Och så pratar vi om terrorhotet mot Polen där CIA och den polska säkerhetstjänsten verkar ha helt olika uppfattningar.

I nyhetspanelen: Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen_20160408.mp3
Category:general -- posted at: 6:10pm CEST

Totalt abortförbud får stöd av premiärministern, Warszawa en av Europas tio farligaste städer och miljöministern och miljörörelsen i strid om träd i Europas sista urskog.
Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanelen20160401.mp3
Category:general -- posted at: 4:13pm CEST

Medverkande: Robert Biedroń, borgmästare i Słupsk, Jack Lukkerz, författare, socionom och sexolog, Karolina (boende i Słupsk). Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Polenpodden_hbtq.mp3
Category:general -- posted at: 7:32pm CEST

Regeringen och presidenten vill bekämpa fattigdomen men hur ska det gå till? Påven kommer till Polen, vad kan man förvänta sig av besöket? Och så pratar vi om välgörenheten inför påsk som bland annat innebär 100 000-tals ton insamlad mat. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare Ted Bergdahl. 

Direct download: Polenpoddens_nyhetspanel_20160316.mp3
Category:general -- posted at: 1:56pm CEST

Polenpodden politik den 15 mars 2016

I Polenpodden politik tar vi den här gången upp Venedigkommissionens utlåtande och på vilket sätt det kommer att påverka Polen. Vad var det egentligen som hände när nationella polska TV:n visade Oscarsvinnaren "Ida"? Vi fördjupar oss i Bolekaffären och träffar Robert Biedroń för att tala om flyktingpolitik, förklaringen till att Lag och Rättvisa tog regeringsmakten och hans eventuella framtida presidentskap. Programmet sker i samarbete med webb-Bulletinen, www.bulletinen.org. Gäster är Gunilla Lindberg och Dorota Tubielewicz-Mattsson. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Polenpodden_politik20160315.mp3
Category:general -- posted at: 2:34pm CEST

USA pressar Polen att följa Venedigkommissionens utlåtande. Filmregissören Wajda fyller 90 år, vad har han betytt för Polen och för panelen? Och så diskuterar vi Stena Lines agerande mot polska resenärer för att minska stöket ombord. Veckans viral handlar om facebookinlägg om presidentpunka. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetpanelen_20160307.mp3
Category:general -- posted at: 7:19pm CEST

Demokratin kan vara i fara i Polen, enligt yttrande från Venedigkommissionen. Ny stor demonstration i Warszawa - denna gång till stöd för Walesa – men vad leder demonstrationerna egentligen till? Och så pratar vi om en dom som stärker rättigheterna för samkönade par.
Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanel_2016.02.29.mp3
Category:general -- posted at: 9:07pm CEST

Nya bevis för att Lech Wałęsa var agent åt säkerhetspolisen, men är det verkligen bevis eller en del av en smutskastningskampanj? Fem års fängelse kan bli konsekvensen för den som skriver eller säger "polska koncentrationsläger", enligt lagförslag. Och så frågar vi nyhetspanelen vilket polskt varumärke de tycker borde vara starkast.
Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Nyhetspanel_23februari.mp3
Category:general -- posted at: 6:26pm CEST

Regeringens vallöfte om höjda barnbidrag infrias, karnevalsvagn i Tyskland rör upp känslorna hos den polska regeringen och så frågar vi oss varför polsk möbelexport går så bra just nu.

Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare är Ted Bergdahl.

Direct download: Nyhetspanelen20160215.mp3
Category:general -- posted at: 1:27pm CEST

Den här gången tar vi pulsen på det polska modet som är under stark utveckling. Vad utmärker det polska modet och hur har det utvecklats under historien?
Medverkar gör Gabriel Stille, journalist bosatt i Warszawa och Janusz Noniewicz, grundare av modeavdelningen på konsthögskolan i Warszawa. Programledare är Emilia Mattsson och Ted Bergdahl. 

 

 

Direct download: Mode_slutmix.mp3
Category:general -- posted at: 9:53pm CEST

Ny haveriutredning om Smolenskkatastrofen. Allt färre polacker tittar på nyheterna i public service-TV, är det den nya medielagen som ligger bakom de vikande tittarsiffrorna? Och så frågar vi nyhetspanelen vilken politiker de helst skulle vilja dricka öl med. Nyhetspanelen består av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille. Programledare: Ted Bergdahl 

Direct download: Nyhetspanel_2016_02_06.mp3
Category:general -- posted at: 8:11pm CEST

I Polenpodden Politik pratar vi om den senaste tidens politiska utveckling i Polen. Är den nya regeringens åtgärder ett steg bort från demokratin eller är farhågorna överdrivna? Medverkande: Gunilla Lindberg och Dorota Tubielewicz-Mattsson från webb-Bulletinen. Programledare: Ted Bergdahl

Direct download: Polenpodden_politik_avsnitt1.mp3
Category:general -- posted at: 10:56pm CEST

1